Om voor het bouwen al te weten of de keuzes die je maakt leiden tot een energieneutraal huis, moet je dit uitrekenen. De BENG biedt hiervoor helaas niet altijd de juiste resultaten omdat veel opties niet mogelijk zijn om te vermelden in de software.
Energiebalansberekening
Daarom bied ik aan geïnteresseerde particulieren de mogelijkheid om voor hen de energiebalansberekening te maken.
Hoe weet je dat het ontwerp van jouw droomhuis daadwerkelijk energieneutraal is en hoe kun je dit eenvoudig aanpassen als dit niet op 0 (of lager) uitkomt? Dat kun je gelukkig uitrekenen. Ik heb hiervoor zelf een handige tool ontwikkeld.
Wat is een energiebalansberekening?
De energiebalansberekening is cruciaal om te bepalen of het ontwerp – en de daarmee samenhangende keuzes – daadwerkelijk tot het resultaat leiden: een energieneutraal huis. Want dat is immers het doel: een huis ontwerpen en (laten) bouwen dat qua energie net zoveel opwekt als het verbruikt (een zogenaamde Nul-op-de-meter woning).
Uit de energiebalansberekening volgt wat de benodigde (behoefte aan) energie is versus de hoeveelheid opgewekte energie. Oftewel: is er balans (= 0), een tekort of een overschot aan energie. Als het ontwerp onvoldoende energieneutraal is, dan is het mogelijk om in deze tool keuzes aan te passen. Denk dan aan bijvoorbeeld de keuze om juist meer te isoleren, minder ramen te plaatsen of veel meer zonnepanelen te bevestigen op het dak.
Welke berekeningen zijn onderdeel van de energiebalansberekening?
Om accuraat zicht te krijgen op de energieneutraliteit van de woning zijn de volgende berekeningen en schattingen nodig volgens mijn duurzame bouwconcept:
Berekeningen
- Transmissieverlies (warmteverlies):
- Dit gaat over het energieverlies dat naar buiten lekt via de begane grond vloer, buitenmuren, het dak en de ramen. De vakterm hiervoor is: bouwkundige schil. Via de ramen (glas) gaat de meeste energie verloren.
- Om energieverlies via ramen te beperken is het belangrijk om glas met een gunstige U-waarde te kiezen, U < 0,7.
- Er zijn weinig installateurs die een transmissieberekening (kunnen) maken. Meestal wordt dit uitbesteed aan energieadviesbureaus.
- Ventilatieverlies:
- Dit gaat over het verlies van energie doordat de warme afgewerkte lucht uit de woning wordt geblazen en de koude, verse lucht naar binnen wordt gezogen.
- Met een WTW (warmteterugwinning) wordt het energieverlies door ventilatie aanmerkelijk beperkt. Maar een WTW heeft ook nadelen.
- Hoe meer ventilatie, hoe meer energieverlies.
- Zoninstraling (instraling op de ramen/glas):
- In de winter is er veel zoninstraling via de zuidelijke ramen, daardoor hoeft er minder verwarmd te worden.
- Kies geen zonwerend glas, wel voor een zonwering of dakoverstek.
- Opgewekte zonne-energie via PV:
- De opbrengst van zonne-energie is uit te rekenen (oriëntatie woning en dakhelling). Bekijk hiervoor nog even het hoofdstuk over de dakbedekking met zonnepanelen.
Schattingen
- Benodigde energie voor warm tapwater:
- Tapwater is niet alleen warm water uit de kraan, het behelst ook warm water voor de douche, het bad, het bidet, etc. Dit is sterk afhankelijk van gebruik, het maakt veel uit of er bijvoorbeeld 5 minuten of een kwartier gedoucht wordt.
- Benodigde energie voor huishoudelijke apparatuur.
Zoals wasmachine, droger, TV, computers, koelkast etc.
- Omdat het hier (punt 5 en 6) gaat om persoonlijk verbruik en gedrag in combinatie met de hoeveelheid bewoners, schat ik deze cijfers in met behulp van richtlijnen van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en NEN7120 (wordt per 1 januari 2021 NTA8800). Energiebedrijven en Milieu Centraal hebben hiervoor ook richtcijfers beschikbaar.
Investering energiebalansberekening
De kosten voor het laten berekenen van de energiebalansberekening (Is/wordt je huis wel energieneutraal?) zijn:
2024: € 690,00 excl. 21% btw.
Klantervaring
“Onze eerste jaarrekening van Eneco voor het nieuwe huis is binnen. (Periode 26.01.2022 – 26.01.2023), dit heb ik vergeleken met jouw balansberekening (= 3000 kWh), wat zeer in de buurt komt!
Verbruikt kWh 11.444 +
Geleverd kWh 11.957 -/-
Laden E-auto kWh 2.730 -/-
Totaal kWh – 3.243 voor de woning”
Energiebalansberekening aanvragen
Stuur een mail naar Theo Smidt, smidt201@gmail.com om een energiebalansberekening van jouw woning te laten maken.
Meer weten over mijn boek? Het is te koop bij BoekenGilde en Bol.