Duurzaamheid

duurzaamheidKlimaatverandering, klimaatakkoord, CO2 reductie, footprint, smeltende ijskappen … In de media wordt veel gesproken over de consequenties van ons intensieve gebruik van de aarde. Interesse in de persoonlijke uitstoot per huishouden? Bereken als particulier je CO2-uitstoot via Milieucentraal.

Hoe kun je als bewust particulier, architect en ondernemer aandacht geven aan duurzaamheid op het moment dat u bij de (ver)bouw/renovatie van woning of bedrijfspand betrokken bent? Wat is dan precies duurzaam bouwen en wat is energieneutraal wonen?

Duurzaamheid

De volgende definitie is geformuleerd door de World Commission on Environment and Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our common future”:

“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”

duurzaamheidDuurzaam en energieneutraal bouwen

Als u Enadco inhuurt voor (energie)advies dan betekent dit dat wij woningen en gebouwen ontwikkelen met respect voor mens en milieu. Dat gaat verder dan het bouwen alleen.
Gebruik van duurzame materialen, goede ventilatie voor een prettig woonklimaat en bijvoorbeeld het gebruik van duurzame energie door middel van zonnepanelen worden in het advies meegenomen. Lees hier meer over energieneutraal wonen.

EPC

Het Bouwbesluit stelt eisen aan energiezuinigheid van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen. De maat voor energiezuinigheid heet Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De bepaling van de EPC ligt vast in de norm NEN 7120 Energieprestatie van gebouwen (EPG). Deze norm geldt voor zowel nieuwbouw van woningen als utiliteitsbouw. (Bron: www.rvo.nl)

Enadco houdt natuurlijk rekening met de EPC en zal daarnaast aangeven op basis van eigen berekeningen hoeveel energie nodig is voor het gebouw en hoe deze energie het meest duurzaam kan worden opgewekt. Een voorbeeld van hergebruik voor isolatie is het gebruik van cellulose. Duurzaam bouwen is gerelateerd aan energieverbruik en -opwekking, materiaalgebruik en hoe de gebruiker er zelf mee omgaat. Het advies van Enadco gaat er vanuit dat woon- en werkcomfort en gebruikersvriendelijke toepassingen bijdraagt aan duurzaam gedrag met betrekking tot energieverbruik.

Houtbouw

Bij voorkeur begeleid ik de bouw van huizen met houtbouw. Hierin werk ik regelmatig samen met het bedrijf Brüggemann. Waarom houtbouw verstandig is? Bekijk dan het programma over houtbouwers van Tegenlicht (20 oktober 2019). Of lees dit op hun website.

zonnepanelenInformatie zonne-energie

Interesse in duurzame bouw, verbouw of renovatie? Neem contact op met energieadviseur Theo Smidt via e-mail: info@enadco.nl of bel direct: 06 53 404 737.