Nul-op-de-meter woning

Endaco ontwikkelt NOM – woning

Aanleiding om de nul-op-de-meter woning voor starters (of mensen met een kleinere beurs) te ontwikkelen is

  • dat we simpelweg meer moeten doen tegen klimaatverandering, waaronder heel hard toewerken naar een woningvoorraad met een minimale footprint;
  • de constatering dat starters steeds minder kans maken om in te stappen op de koopwoningmarkt, laat staan met een nul-op-de-meter woning. Met alle maatschappelijke neveneffecten tot gevolg.

Trias Energetica

Leidend principe bij de ontwikkeling van de woning was Trias Energetica:

trias energetica

  • de energievraag minimaliseren door slim ontwerpen, goede isolatie en milieuvriendelijke + gezonde materialen toe te passen
  • gebruik duurzame energie
  • wat alsnog opgewekt moet worden, wekken dit zo duurzaam mogelijk op. In ons geval met zonnepanelen.

Ons tweede principe: houd het simpel. Maak van NOM geen rocket science. Dus geen ingewikkelde technologie met dikke handleidingen én hoge onderhoudskosten. Onze woning is in dat opzicht heel bijzonder, want hij is all-electric: NOM zonder warmtepomp! En juist dat scheelt enorm veel in de installatiekosten. Lees verder over onze visie.

Hoe ziet onze NOM-woning eruit?

De conceptwoning is ontwikkeld in drie standaard maatvoeringen: 95 m2, 115 m2 en 135 m2 GBO. De buitengevel van de conceptwoning is variabel en is dus aan te passen aan de gewenste sfeer in het betreffende plangebied. Bijgevoegde afbeelding toont één van de mogelijke varianten. Maar het kan dus ook anders, bijvoorbeeld in baksteen of cortenstaal.

NOM woning standaard

NOM woning standaard keuze

Ons uitgangspunt is geweest om een ‘sociale’ woning te ontwikkelen, met aan alle kanten navenante sociale prijzen. Uitgaande van een ontwikkeling met 12 woningen (drie rijtjes van vier) zou de prijs van een basis tussenwoning met een oppervlakte van 95 m2 GBO uit kunnen komen op 197.500 euro vrij-op-naam. Dat is dus inclusief grond. Als we de regels van de hypotheekverstrekker aanhouden, kunnen we 25.000 euro van de prijs ‘afhalen’ omdat het om een NOM woning gaat. De getoetste hypotheeksom wordt dan 172.500 euro. En daarmee is het mogelijk om de woning in de categorie ‘sociale koop’ aan te bieden. We hebben bij een hypotheekadviseur getoetst wat voor deze woning dan de inkomenseis van de hypotheekverstrekker zou zijn: die komt voor een stel uit op een eerste inkomen van 25.000 euro en tweede inkomen van 13.000 euro bruto per jaar.

NOM woning optie

NOM woning optie

Voor de tussenwoning van 95 m2 voor 197.500 zijn we uitgegaan van een standaard kavel van 150 m2 en – binnen het sociale koopsegment – een bijbehorende grondprijs van 33.275 euro inclusief btw (222 euro/m2). Exclusief grond komt de woning dus op een bedrag van 164.225 euro inclusief btw. Uiteraard kan het sociale principe ook losgelaten worden en kunnen hogere grondkosten gehanteerd worden (of specifieke aanvullende eisen): dat is een gemeentelijke keuze.

Ontwikkelteam

Omdat de woning in concept al volledig is uitgewerkt en aannemers onderdeel uitmaken van het ontwikkelteam (Brüggemann Bouw uit Duitsland – een zeer ervaren ecologische prefab bouwer – en Bouwbedrijf Hoogeslag uit Mariënheem voor de afbouw in Nederlandse handen) zijn plotselinge prijsstijgingen niet aan de orde. Enadco werkt hierin ook samen met Annelies van der Nagel van Beyond Now bureau voor (concept) ontwikkeling en Willem Schurink Vastgoedontwikkeling.

Meer informatie over NOM woning

Lees hier verder over onze NOM woning of neem direct contact op met Theo Smidt van Enadco (Harfsen) of Annelies van der Nagel van Beyond Now (Utrecht).

Boek

Eind januari 2021 kwam mijn boek Eenvoudig duurzaam bouwen uit. In dit boek beschrijf ik het Enadco-bouwconcept.