Visie NOM woning

NUL-OP-DE-METER WONEN

OOK TOEGANKELIJK MAKEN VOOR MENSEN MET EEN KLEINE BEURS

 

NOM woning toegelicht

In samenwerking met Beyond Now bureau voor (concept)ontwikkeling en visiestudies in de woningmarkt en Schurink Vastgoedontwikkeling, ontwikkelt Enadco een betaalbare NOM-conceptwoning voor starters en mensen die kleiner willen gaan wonen.

Ons team
Het ontwikkelteam is allround. Onze kennis bestaat niet alleen uit concept- en projectontwikkeling, maar ook uit energie- en installatieadvies en ecologische woningbouw.

Waarom een NOM-woning?
Dit woonconcept wordt ontwikkeld op een duurzame manier omdat we HART hebben voor onze planeet.

Daarnaast

 • Voegen we meer wooncomfort toe aan de woningvoorraad
 • Zorgen we voor lage en constante woonlasten (+ voordeel van rentekorting hypotheekverstrekker)
 • Geven we starters een kans op de woningmarkt (wat leidt tot minder druk op de sociale sector)

 Als het niet nodig is (en dat is het meestal niet), gebruiken we geen warmtepomp.

Lees meer over de nul-op-de-meter woning via deze link.

Starters
Voor jongeren en jonge stellen is het moeilijk om hun eerste woning te kopen. Er wordt te weinig nieuw gebouwd en het aanbod blijkt door de stijgende huizenprijzen onbetaalbaar. De starter is de dupe van de huidige woningmarkt.

Alleenstaande ouderen
Ook voor alleenstaande ouderen die graag kleiner willen gaan wonen om zo hun huis beschikbaar te maken voor de krappe woningmarkt, zoeken tevergeefs naar een passende woning.

Duurzaam bouwen
In 2030 moeten onze huizen gasloos zijn. Hoe gaat dat lukken? Enadco met haar partners levert hier graag een proactieve bijdrage aan door niet alleen het ontwikkelen van duurzame woningconcepten, maar ook de bouwbegeleiding op zich te nemen en financieel te investeren in de aanloopfase.

Waarom kiezen voor een nul-op-de-meter-woning?
Bij een NOM-woning wekt de woning tenminste evenveel energie op als deze nodig heeft voor het verwarmen van het huis, warm tapwater en ‘normaal’ huishoudelijk gebruik. Bij een gemiddeld verbruik staat de energiemeter aan het eind van het jaar op nul. Uiteraard is niet elk huishouden hetzelfde en daarom kan dit zowel positief als negatief afwijken. Dat is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebruikersgedrag.

Belangrijk voor onze duurzame NOM-woning is dat er een goede mix is van isolatie en ventilatie en er op een slimme manier verwarmd (en eventueel gekoeld) wordt en dat de woning zelf duurzame energie opwekt.

Hoe wordt de NOM-woning verwarmd?
De verwarming is elektrisch, naar keuze vloerverwarming (optie) of elektrische radiatoren.
Warm tapwater wordt opgewekt door middel van een elektrisch doorstroomapparaat. Het koken gebeurt uiteraard elektrisch, meestal inductie.

Duurzame energie zelf opwekken

Op het dak van onze NOM-woning worden een maximaal aantal zonnepanelen bevestigd. Via de omvormer leveren deze energie voor de woning en de gebruikers. Zo hoeven de bewoners meestal geen fossiele energie meer te benutten. Om slim gebruik te maken van de zonne-energie die overdag wordt opgewekt, geven we graag tips over gebruikersgedrag. Zet bijvoorbeeld overdag de was aan en de afwasmachine ’s ochtends.

Zonnepanelen & broodje aap verhalen
De vier mythes over zonnepanelen uitgelegd. (bron: NRC/Sungevity)

 1. Mijn dak ligt niet op het zuiden.
  1. Het is een fabeltje dat zonnepanelen alleen energie opwekken bij direct zonlicht. Ook een dat niet direct op het zuiden voldoet perfect als een schone energiefabriek.
 2. Zonne-energie levert niet voldoende stroom op.
  1. Een huis met een zonnesysteem wekt gemiddeld 3126 kwh zonnestroom per jaar op. Dit is evenveel als ruim 4000 wasjes met een A+++ wasmachine of 20 jaar lang digitaal gebruik van een gezin (4 smartphones, 3 tablets, 2 laptops).
 3. De terugverdientijd is 15 jaar.
  1. Er was een tijd dat de terugverdientijd van de investering voor zonnepanelen rond de 15 jaar lag. Zonnepanelen zijn tegenwoordig zo rendabel dat ze al binnen 6-7 jaar zijn terugverdiend.
 4. Zonnepanelen kosten meer dan 10.000 euro.
  1. Alleen als het een zeer groot oppervlak betreft. Voor een normaal huishouden zijn 10-12 zonnepanelen dekkend. Zelf bij premium panelen met een zeer hoog rendement (320 Wp) mag je uitgaan van 4000 tot 6000 euro.

Wat zijn de extra opties bij aankoop van onze NOM-woning?

 • Gevelbekleding (bijv. corten staal, baksteen of hout); standaard is stucwerk
 • Aanpasbare indeling
 • Vloerverwarming (standaard is elektrische radiatoren)
 • Oplaadpaal elektrische auto.

Elektrische auto
De zonne-energie die u opwekt via de eigen zonnepanelen kunt u gebruiken door uw elektrische auto op te laden. Het plaatsen van een oplaadpaal is meerwerk.

Voordelen nul-op-de-meter-woning
Onze NOM-woning is betaalbaar voor starters. Houd er rekening mee dat de energierekening lager is dan je gewend bent. De duurzame bouw zorgt ook voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Door de goede isolatie en kierdichting is er geen overlast door tocht.

Kosten NOM-woning

STANDAARD ONTWIKKELPROCES

BASISPRIJS MET 12 WONINGEN (3 x 4):

TUSSENWONING: € 197.500 VON
TUSSENWONING EXCLUSIEF GROND: € 164.225

VON MINUS NOM > € 172.500 > “SOCIALE KOOP”

HOEKWONING: € 207.000 VON
HOEKWONING EXCLUSIEF GROND: € 173.975

(GROND)PRIJZEN ONDER MARKTPRIJS
> ANTISPECULATIEBEDING HANTEREN

Gemeentes
Heeft u als gemeente een perceel beschikbaar voor 10 – 20 (of meer) duurzaam te bouwen gasloze huizen voor starters? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek. Meer informatie over deze NOM-woningen kunt u navragen bij Annelies van der Nagel van Beyond Now in Utrecht, Theo Smidt van Enadco (Harfsen) of Willem Schurink (Raalte).

Nieuws
Nieuwe hypotheek Triodos Bank maakt verduurzamen 5,3 miljoen huizen bereikbaar.

Nieuwsbericht bij Beyond Now.