Paul Straathof
“In 2017 wilde ik een nieuw huis gaan bouwen in Noordwijk. Ik geloofde al wel in veel zonnepanelen op het dak, maar twijfelde over de inzet van de warmtepomp. Hoorde er veel verhalen over en dacht: ik ga het zelf gewoon meten. In 10 huizen plaatste ik een meter die het verbruik van gas, licht en water mat. Op basis van die metingen kreeg ik overzichtelijke grafieken en wat bleek: gebruikers met een warmtepomp waren niet gelukkig. De energierekening bleek veel hoger dan verwacht en er was niet bepaald zicht op een energieneutrale situatie in de toekomst.
Daarom focuste ik op een full-electric concept. Ik trof Theo voor het eerst bij de Solar Solutions beurs. Daar maakten we een afspraak in Harfsen bij zijn net nieuw gebouwde woning. In zijn huis plaatste ik ook een meter en van die resultaten werd ik wel enthousiast. Zijn principes zijn grotendeels toegepast in mijn huis in de duinen, alleen koos ik voor beton in plaats van houtskeletbouw. Dit omdat ik meer massa nodig heb om de warmte-opslag goed te regelen.
Wat me bijblijft van het bouwconcept van Theo is zijn visie om de natuur leidend te laten zijn en niet de techniek. Een dakoverstek helpt bijvoorbeeld veel in de zomer. Om in de winter de temperatuur goed te reguleren heb ik zelf elektronica toegevoegd. Per kamer wordt automatisch geregeld dat wanneer de temperatuur 2 graden te hoog is, ten opzichte van de gewenste temperatuur, dan gaan de zonneschermen naar beneden. En mijn boiler krijgt informatie van het KNMI en werkt vervolgens traploos op zonne-energie. Dat is leuk toch!
Ik sta helemaal achter zijn ideeën over zoveel mogelijk PV op het dak en goed naar de natuur kijken en daarop acteren, denk dan aan de zonoriëntatie versus glas en screens. Jammer dat de overheid de saldering wil aanpassen, dat maakt dat sommige mensen vanuit financieel oogpunt twijfelen over zonnepanelen, terwijl deze energie vrij beschikbaar is. Ik merk in mijn werkpraktijk dat de interesse voor domotica vooral toeneemt in de keuken. Het moet voldoen aan de “vrouwfactor”, oftewel makkelijk te bedienen. Met Alexa, Siri of Google is er veel mogelijk met voice commands en dat lijkt aan te spreken. Domotica toepassen in een duurzaam bouwconcept is wat mij betreft een mooie aanvulling op de goede basis van Theo.”