Sinds het begin van de komst van zonnepanelen op de Nederlandse markt, onderzoek en experimenteer ik ermee. Heel vaak lees ik terugkerende broodje aap verhalen over zonnepanelen. Daarom dit blog met tien broodje aap verhalen over zonnepanelen met een korte uitleg over de feiten. Roept dit vragen op? Neem contact op voor een goed gesprek over de voordelen van zonne-energie.
Tien broodje aap verhalen over zonnepanelen
-
Zonnepanelen moet je regelmatig schoonmaken anders kunnen ze niet genoeg zonne-energie opnemen.
- Het schoonmaken van zonnepanelen beschadigt juist de vuilafwerende coating. Niet doen dus.
-
Het heeft alleen zin om zonnepanelen op een dak te leggen als de dakoriëntatie op het zuiden is.
- De opbrengst op het Zuiden is het hoogst, maar een dakoriëntatie op andere richtingen levert ook genoeg op. Ook de diverse dakhellingen leveren meer op dan je denkt. Hiervoor verwijs ik graag naar de tabel in mijn boek Eenvoudig duurzaam bouwen (zie ook foto).
3. Zonnepanelen zijn veel te duur, je krijgt je investering er nooit uit.
- De investering van zonnepanelen is aanzienlijk, de terugverdientijd is te overzien: tussen de 5 en 7 jaar. Minister Jetten (februari 2023) is bezig met de consequenties van het afbouwen van de salderingsregeling.
4. De salderingsregeling stopt, dus het heeft geen zin (meer) om zonnepanelen te plaatsen.
- Er is sprake van het afbouwen van de z.g. salderingsregeling. Ook na deze regeling is het zinvol om zonnepanelen te plaatsen. (Zie ook punt 3)
5. Zonnepanelen zijn lelijk.
- Smaken verschillen natuurlijk Er is keuze uit verschillende kleuren qua uitstraling: zwart of blauw. Losse zonnepanelen op een dak tonen wat rommelig, het beste voor de energiebehoefte én esthetisch gezien, is om het hele dak vol te leggen. Beter nog: integreer de zonnepanelen in het dak. Dus niet op de pannen maar in plaats van dakpannen. Zonnepanelen zijn een duurzame keuze in tijden van energietekort en hoge energieprijzen. In mijn boek beschrijf ik een dakopbouw met zonnepanelen.
6. Het plaatsen van zonnepanelen levert niet genoeg op om mijn huis te verwarmen.
- In de zomer leveren zonnepanelen genoeg op om de energiebehoefte te dekken. Als er teveel wordt opgewekt, dan wordt dit terug geleverd aan het stroomnet. In de winter is het vaak nodig (als de zon achter de wolken zit) om een deel van de energiebehoefte uit het stroomnet te halen. In de zomer teveel, in de winter een deel te weinig = in balans en leidt tot energieneutraal. Omdat er in onze winter te weinig zon is, is het dan ook nodig om aan de energiebehoefte in de winter via windenergie te voldoen.
7. Zonnepanelen komen altijd uit China.
- Het is inderdaad niet erg duurzaam om zonnepanelen uit China te kopen. Helaas is er nog weinig productie in Europa, behalve in Duitsland. Er wordt aan gewerkt door de EU (2023) om de productie van zonnepanelen in Europa te bevorderen.
8. De effectiviteit van zonnepanelen loopt per jaar enorm terug.
- Het verlies aan effectiviteit van zonnepanelen is minimaal: minder dan 1% per jaar. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. In principe gaan zonnepanelen zeker 20 jaar mee.
9. Mijn hele dak vol leggen met zonnepanelen hoeft niet zegt de installateur.
- Dit is een foute gedachte. Zonnepanelen op het hele dakvlak plaatsen is altijd een goede investering. Bij teveel opbrengst wordt dit terug geleverd (verkocht) aan het stroomnet.
10. In de zomer krijg ik via de zonnepanelen teveel zonne-energie binnen, dan moet ik dus wel een accu hebben om deze energie op te slaan.
- De toekomst is inderdaad dat we opgewekte zonne- en windenergie vaker gaan opslaan in accu’s. De ontwikkeling van accu’s gaat snel, maar op dit moment (2023) zijn accu’s nog te duur voor consumenten. Ik verwacht dat over ongeveer 4 jaar accu’s financieel interessanter worden om te kopen op basis van kosten/baten. Ik experimenteer zelf met thuisaccu’s om u straks hierover advies te kunnen geven.
In mijn boek Eenvoudig duurzaam bouwen neem ik u mee door het hele bouwproces. Per stap geef ik keuzes met voor- en nadelen. Mijn bouwconcept voor nieuwe woningen is gebaseerd op zes duurzame keuzes.