Duurzaam bouwen is nodig, daar zijn we het allemaal wel over eens. Gasloos bouwen is nu de norm omdat we de gasvoorraden, in verband met de aardbevingsgevolgen in Groningen en de vernielde pijp bij Noorwegen, niet meer kunnen gebruiken. (en ook omdat de overheid de gevolgen van de gaswinning niet oplost). Daarom vijf redenen om duurzaam bouwen in te zetten voor jouw nieuwe droomwoning.
5 inzichten over duurzaam bouwen
- Duurzaam bouwen is populair in Nederland: Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2020 in Nederland 83 procent van alle nieuwbouwwoningen voorzien van duurzame energieopwekking. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid en willen graag bijdragen aan een beter milieu.
- Duurzame woningen hebben een hogere verkoopwaarde: Uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat duurzame woningen gemiddeld 7 procent hogere verkoopprijzen hebben dan woningen zonder duurzame elementen. Dit komt omdat duurzame woningen energiezuiniger zijn en dus lagere energierekeningen hebben.
- Duurzaam bouwen is betaalbaar: Volgens een onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn er veel subsidies en regelingen beschikbaar om duurzaam bouwen te stimuleren. Hierdoor wordt het voor huiseigenaren betaalbaarder om duurzaam te bouwen. Ook zijn er steeds meer betaalbare duurzame materialen en technieken beschikbaar.
- Duurzame woningen zijn comfortabeler: Uit onderzoek van het Platform Duurzame Huisvesting blijkt dat duurzame woningen niet alleen energiezuiniger zijn, maar ook comfortabeler om in te wonen. Dit komt doordat duurzame woningen beter geïsoleerd zijn en een gezonder binnenklimaat hebben.
- Duurzaam bouwen is goed voor het milieu: Volgens het CBS was de bouwsector in Nederland in 2019 verantwoordelijk voor bijna 7 procent van de totale CO2-uitstoot. Door duurzaam te bouwen, kunnen we deze uitstoot verminderen en bijdragen aan een beter milieu. Huiseigenaren die duurzaam bouwen dragen dus bij aan een duurzame toekomst voor Nederland.
Duurzaam bouwen in 2024
Door de niet opgeloste problemen rondom het thema stikstof is duurzaam bouwen in 2024 geen makkie. De kosten voor het bouwen van een nieuwe woning zijn enorm gestegen. Daarnaast blijken veel kaveleigenaren het lijdend voorwerp te worden rondom het aanvragen van de Omgevingsvergunning. Gemeentes zijn namelijk niet in staat om mee te denken met de burger, het lijkt erop dat zij als doel hebben om in principe altijd (overheids)regels boven het daadwerkelijk bouwen van woningen te zetten. Dit zeg ik uit persoonlijke ervaring én vanuit veel contacten met mijn klanten.
Nieuwe uitdaging is om een stroomaansluiting te krijgen bij nieuwbouw. Dit betekent dat er soms extra lang gebruik gemaakt wordt van de bouwaansluiting (eventueel verzwaren) en/of gebruik te maken van een aggregaat, wat dan weer helemaal niet duurzaam is. Maar je moet wat. Leve de energietransitie met dank aan de vorige Kabinetten! Wel gas afsluiten en volgooien met beton, maar geen stroom kunnen leveren.
Het is een uitdaging tegenwoordig om überhaupt te mogen en kunnen bouwen.
Heb je vragen over energieneutrale (zelf)bouw? Neem dan contact op via smidt201@gmail.com. Of lees mijn boek Eenvoudig duurzaam bouwen (via bieb te leen en te koop via Bol.com en BoekenGilde).
Het boek is geschreven voor de leek in duurzaam bouwen met overzichtelijke voor- en nadelen van keuzes tijdens het bouwproces. Het boek is in één dag uit te lezen en dus een praktisch handboek(je) voor keuzes rondom isolatie, glas, ventilatie, etc.